Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Днешното предложение за апетитен ориз по италианска рецепта е от Кинка Асенова.
ПРОДУКТИ
4 с.л. зехтин или олио
500 г гъби печурки
2 скилидки чесън
1 глава лук
1 л зеленчуков бульон
2 ч.ч. ориз
100 мл вино
сол, черен пипер
150 г пармезан
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Загряваме в тиган 2 с.л. мазнина. В нея запържваме гъбите за няколко минути. Отстраняваме съда от огъня.
Поставяме бульона на котлона леко да къкри. Останалата мазнина загряваме в дълбок тиган и в нея задушаваме чесъна и лука за 5-6 минути.
Прибавяме ориза, бъркаме една минута, прибавяме виното и варим, докато течността се абсорбира.
Наливаме бульона черпак по черпак, като бъркаме непрекъснато и изчакваме всеки път напълно да се поеме от ориза. Разбъркваме готовия ориз с гъбите, поръсваме с пармезана и бъркаме до получаване на кремообразна консистенция. Сервираме веднага.