
Работилницата за свещолеене в етнографския комплекс „Старият Добрич" предлага свещи като сладкиши, които предизвикват голям интерес. От две години Бисерка Бонева изработва свещи. „Сутрин обикновено ставам с няколко идеи за свещи. Много е важно съчетаването на ароматите", казва тя.
„Все повече хора започват да палят свещи и да се чувстват добре. Забързани във всекидневието, не осъзнаваме какво изпускаме", обяснява майсторката. "Една свещ обаче не може да ползва и за спалнята, и за трапезарията едновременно. Когато купуваме ароматна свещ, трябва да знаем за какво ше я ползваме", категорична е Бонева и добавя, магията е, когато се запали свещта.
„В изработването на една свещ може да бъдат съчетани до пет-шест различни техники, два-три вида восък – мек, твърд. Фоаворит ми е пчелният восък, също и този от слънчоглед, рапица. Материалите, с които работя, са български. Предпочитам и български аромати, които са сертифицирани", казва още Бонева.
„Обичам даправя свещи във вид на сладки десерти, затова и свещите ми на вид са вкусни", признава майсторката.
Баща й е пчелар, той й доставя пчелния восък. Докато е била сериозно болна, винаги е имала топче пчелен восък в ръката си и постепенно се е ориантирала към свещолеенето.
„Восъкът е всичко за мен", признава Бонева.Приема с удоволствие хора, които проявяват интерес за обучение. Много деца проявяват интерес – за тях свещта изглежда като шоколад, мирише на карамел, но не се яде. „При обучението ползвам предимно парфюмни аромати. Хората влизат натоварени, излизат усмихнати – това ме удовлетворява", казва още Бонева.