
Подправят се с кимион и кориандър
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Румяна Любомирова изпраща интересна рецепта с леко пикантен вкус.
ПРОДУКТИ
За 4 порции:
600 г сладки картофи, консерва нахут, зехтин, щипка сух девесил, 1/2 с.л. кориандър на прах, 1/2 с.л. млян кимион, 1/2 с.л. лют червен пипер, настърган пармезан от пакетче, домат, магданоз, чили сос
Заливка по избор:
60 г готов хумус, копър, 2 с.л. вода, сок от 1/2 лимон
2-3 с.л. заквасена сметана, 1/2 ч.л. босилково песто (заменя се с горчица), пера зелен лук, 1 ч.л. доматено пюре, сол и черен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Загряваме фурната до 200 градуса. Сладките картофи режем на дебели шайби напречно или надлъжно. Предварително ги варим във вода с 1 ч.л. сол и щипка девесил до полуготовност. Изваждаме резените, преди да се размекнат, и с нож набраздяваме повърхността с прорези без да стигаме до долу.
Слагаме отцедения нахут за 2 минути в кипяща вода с 1/2 ч.л. бакпулвер. След обилно изплакване размесваме нахута с малко олио, сол, кориандър, кимион, червен пипер.
Изсипваме зърната в едната половина на тава върху хартия за печене, а в другата половина разполагаме картофите, които овкусяваме с олио, сол, червен пипер и пармезан. Печем 15-20 минути във фурна. Докато трае печенето, забъркваме избраната паста за заливка. Отделно мариноваме домати с магданоз и чили сос.
Вадим тавата от фурната. Нахутът трябва да е станал златистокафяв, а картофите - мекички отвътре, с хрупкава коричка отвън. Гарнираме с паста по избор, топчета нахут и доматки.